SAHİH-İ İBN-İ HİBBAN Zvd

BABLAR    KONULAR  -  NUMARALAR

KİTABU’N-NİKAH

<< 679 >>

10- Mehir Tespit Etmeksizin Evlenen Hakkında

 

(:-1262-:) Ukbe b. Amir anlatıyor: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem: En hayırlı nikah, en kolay olanıdır!" buyurdu. Yine Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem, bir adama:

 

"Seni filanca kadınla evlendirmeme razı olur musun?" diye sordu. Adam: "Evet!" dedi. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem, o kadına: "Seni filanca erkekle evlendirmeme razı olur musun?" diye sordu. Kadın: "Evet!" dedi.

 

Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, kadını, (o adamla) evlendirdi ve bir mehir belirtmedi. Adam, kadınla (mehirsiz olarak) gerdeğe girdi. Kadına hiçbir mehir vermedi. Adam ölürken (karısını kast ederek):

 

"Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem beni filanca kadınla evlendirdi. (Evlenirken) ona hiçbir mehir vermedim. Ben, Hayber'den payıma düşen hissemi ona mehir olarak verdim!" dedi. Kadın da orayı aldı. (Kocasının ölümünden sonra orayı) sattı, (değeri) yüz bin dirhem gümüşe ulaştı.

 

- - -

isnadı sahihtir.

 

 

 

(:-1263-:) Alkame anlatıyor: Bir topluluk, Abdullah b. Mes'ud'a gelerek: "Biz, sana; bir mehir tespit etmeden evlenen ve Allah o ikisine gerdeğe girme imkanı tanımadan vefat eden bizden bir adamın durumunu sormaya geldik!" dediler. Abdullah b. Mes'ud: "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den ayrıldığımdan beri bana bundan daha zor bir soru sorulmadı. Benden başkasına gidin!" dedi.

 

Fakat o insanlar bir ay boyunca (bu meseleyi sormak için) Abdullah b. Mes'ud'un yanına gelip gittiler. Bunun sonunda ona:

 

"Sen bu memlekette yaşayan Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in ashabının en büyüklerindensin. Sana sormazsak kime soralım? Senden başkasını bulamıyoruz!" dediler. O zaman Abdullah b. Mes'ud:

 

"Bu konuda kendi görüşümü söyleyeceğim. Eğer isabet edersem ve doğruyu söylemişsem bu, hiçbir ortağı olmayan Allah'tandır. Hata etmiş isem bu hata, benimdir ve şeytandandır. Allah ve Resulü, bu hatadan uzaktır. Bu konuda görüşüm şudur: Kadına kendi kavmindeki kadınlara verilen kadar bir mehir verilmeli, ne az ve ne de çok olmalı. Kadın kocasının mirasından almalı ve dört ay on gün iddet beklemelidir!" dedi.

 

(Hadisin ravisi der ki:) Bu konuşma Eşca' kabilesinden bir grup insanın yanında yapılmıştı. Bunun üzerine Ma'kil b. Sinan el-Eşcai adında bir adam ayağa kalkıp:

 

"Ben, senin; bizden Berva binti Vaşık adındaki bir kadın hakkında da Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in hükmettiği gibi hüküm verdiğine şahitlik ederim!" dedi.

 

Abdullah b. Mes'ud'un (kendi görüşünün isabetli oluşuna) islam'a girdiği sıradaki sevinmesi hariç o günkü kadar sevindiği asla görülmedi.

 

- - -

isnadı sahihtir. ibn Hibban 6/159-160 (4087-4089), Nesai sünen (6/122-123), Zehebi'nin

sıhhat onayı ile Hakim (2/180), Beyhaki, sünen (7/245-246), Abdurrezzak, Musannef 6/194 (494, 495, 10898, 10899), Tirmizi, sünen (1145), Ebu Davud, sünen (2114-2116), İbn Mace, sünen (1891) ve Ahmed, müsned (1/447-448)

 

 

 

(:-1264-:) Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı rivayet edilmiştir. Yalnız bu rivayette isim belirtmeksizin "Eşca' kabilesinden filanca kimse ayağa kalktı" ifadesine yer vermiştir.

 

- - -

isnadı sahihtir. ibn Hibban 6/159-160 (4088) ve Nesai sünen (6/121)

 

 

 

(:-1265-:) Başka bir kanaıla yukarıdaki hadisin aynısı kısa metinle rivayet edilmiştir.

 

- - -

İsnadı sahihtir. İbn Hibban 6/159 (4086).